Algemene info & ANBI

De kerk aan de Ommerweg 27 is snel en gemakkelijk te vinden. Vanuit de richting Ommen: U ziet de kerk bij het passeren van plaatsnaambord Den Ham, na ongeveer 450 meter aan uw rechterhand.

Komende uit de richting Hellendoorn: bij de rotonde eerst rechtdoor; u volgt de weg, die links afbuigt. Na 50 meter ziet u de kerk aan uw linkerhand.

Vanuit de richting Vroomshoop: bij de rotonde kiest u richting centrum; de hoofdweg door het dorp blijven volgen richting Ommen. Vijftig meter na café Harwig staat de kerk aan de linkerkant. Bij de kerk is een ruime parkeergelegenheid.

Het telefoonnummer van het kerkgebouw is: 0546-671309; koster 06-25230623 Hier kunt u ons vinden, Google Maps wordt dan geopend.

ANBI

Per 1 januari 2016 dienen alle gemeenten en diaconieën te voldoen aan de eisen die de overheid stelt aan hun ANBI-status.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is een Algemeen Nut Beogende Instanties (ANBI). Meer info over ANBI, ook bij de belastingdienst kunt u het nodige vinden. Dat betekent dat iedereen die een gift geeft aan deze instelling, dit van de belastingdienst mag aftrekken voor het berekenen van de inkomstenbelasting.

Dat geldt voor de landelijke programma’s van de Protestantse Kerk en ook voor de Protestantse Kerk op plaatselijk niveau, zoals de gemeenten en de diaconieën. De Gereformeerde Kerk te Den Ham is als kerkelijke gemeente binnen de PKN geregistreerd als ANBI.

Voor de verantwoording van de giften die u hebt gedaan aan de kerkelijke gemeente (zoals actie kerkbalans, collectemunten e.d.) kunt u gebruik maken van de ANBI gegevens van de Gereformeerde Kerk.

Voor de giften die door u zijn gedaan voor diaconale doeleinden kunt u gebruik maken van de ANBI pagina voor de Diaconie.

ANBI DIACONIE

De diaconie heeft alle gegevens verzameld die nodig zijn voor de ANBI-status.

U kunt ze vinden als u op deze link klikt.
De exploitatie en balans van 2023 vindt u onder deze link.
Het jaarverslag van 2023 vindt u onder deze link.
ANBI- begroting 2023
Vooruitzicht op 2024 
Den Ham GK Diaconie – ANBI-overzicht – 27-05-2024

Wilt u de diaconie extra ondersteunen dan kunt u doneren op NL63RABO0324 812 248 t.n.v. Geref. Kerk Diaconie

ANBI Gemeente

Via onderstaande link kunt u de oude ANBI-gegevens van onze gemeente bekijken.
Anbi gegevens Gereformeerde Kerk.
De jaarrekening: de exploitatiegegevens van 2023 staan hier. 
U kunt altijd de kerk extra steunen door een donatie te geven:
NL91 RABO 0324 8619 90 t.n.v. Gereformeerde Kerk Den Ham|
of  NL87 ABNA 0595 0162 00 t.n.v. Gereformeerde Kerk Den Ham
of NL 97 ABNA 0538 9541 91 t.n.v. Stichting Erfgoed Gereformeerde Kerk Den Ham

ANBI Zending

De zending heeft alle gegevens verzameld die nodig zijn voor de ANBI-status. U kunt ze vinden als u op deze link klikt Het jaarverslag 2023 en de exploitatiegegevens staan bij de zending op deze site.

Draagt u de zending een warm hart toe, doneer dan op NL87 RABO 0324 8104 58 t.n.v. Geref. Kerk Zending

Het gebouw en het interieur

Het gebouw van onze kerk bestaat uit een hoofdgebouw, te weten een kerkzaal met twee bijzalen en de consistorie, het is in 1980 gebouwd onder architectuur van G. de Jong. In 1988 kwam er een grote zaal en drie vergaderruimtes bij, waarna het gebouw zijn huidige vorm bereikte. In 2013 zijn er 52 zonnepanelen in de vorm van een kruis op het dak gelegd. Aan de buitenkant is het Christusmonogram te vinden met hieronder de tekst ‘Gereformeerde Kerk’. De eerste steen werd op 5 september 1979 ingemetseld met als tekst: ‘Jezus Christus is gisteren en heden dezelfde en tot in eeuwigheid’. Een oorkonde met deze tekst en welke commissies en personen bij de bouw betrokken waren, is ingemetseld achter deze steen. Op 17 april 1980 werd de kerk in gebruik genomen, de gemeente telt dan 1600 zielen. De kerk beschikt nu over 800 zitplaatsen, inclusief de nevenruimtes.

De verbondenheid met de oude kerk is nog zichtbaar voordat je de kerkruimte ingaat: de gevelsteen die in de destijds nieuwgebouwde kerk in 1870 werd gemetseld heeft een plek gekregen tussen de twee toegangsdeuren van de kerkruimte. De tekst: ‘En vele volken zullen heengaan en zeggen: komt, laat ons opgaan tot den berg des Heeren, tot het huis van den God Jacobs, opdat hij ons leere van Zijne wegen en dat wij wandelen in Zijne paden’. (Jesaja 2: 3 Oude Berijming)

In het interieur nemen het houtsnijwerk van de kansel, het orgel, het mozaïek, de gedenkplek en het wandkleed (103.830 knopen) een opvallende plaats in. Het wandkleed hangt voor op de marmeren muur naast de preekstoel, geknoopt door leden van de vrouwenverenigingen, naar het ontwerp van de heer H.J. Bramer. Op 20 april 1980 werden de kanselbijbel, de doopvont, het avondmaal servies, de paaskaars en de kandelaar naar het liturgisch centrum binnengedragen. De heer W.H. Wermink maakte de kansel, de avondmaalstafel, de doopvont, de knielbank en de balustrade van de orgelgalerij; allemaal in dezelfde houtstijl.

Het liturgisch centrum is een verhoogd podium met hierop de preekstoel (enkele treden hoog), de doopvont, de avondmaalstafel, een knielbank voor huwelijk- en belijdenisdiensten en een houten standaard met de paaskaars. Het houten tafereel op de preekstoel is een afbeelding die de volgende Bijbeltekst symboliseert: ‘Uw woord is een lamp voor mijn voet, een licht op mijn pad’. (psalm 119:5) Op de preekstoel ligt een kanselbijbel, de Nieuwe Bijbelvertaling. Op de avondmaalstafel staat een lessenaar die gebruikt wordt door gemeenteleden, zoals bijvoorbeeld de leiding van een kindernevendienst. Naast de lessenaar staat een zilveren kan, beker en bord van het avondmaalstel en een bloemstuk (soms liturgisch) dat na de dienst aan een gemeentelid wordt gegeven. Ook de driearmige kandelaar, geschonken door de NGK vindt men op de tafel, de kandelaar is geschonken als dank voor het gebruik van het gebouw tijdens de verbouwing van ‘de Fontein’.

De jeugdclubs maakten een mozaïek tableau met kiezelsteentjes, voorstellend Jezus met kinderen op schoot; ‘Laat de kinderen tot Mij komen’, n.a.v. een plaat uit de kinderbijbel. Dit kreeg eerst een plaats tussen de buiteningangen, na de verbouwing eind jaren 80 kreeg dit tableau een plaats boven de trap naar de kelder.

In 1982 is een nieuw orgel in gebruik genomen, gebouwd door de firma Hendrikse

 

Gedenkplek

Gedenkplek8

Bij aanvang van het nieuwe kerkelijk jaar in 2015 – Advent  – is een gedenkplek in gebruik genomen. Het kunstwerk, van Chris Weijenberg uit Dedemsvaart, is een lessenaar van transparante kunststof die bevestigd zit aan een dito muurplaat. Op de lessenaar liggen twee boeken, die met elkaar verbonden, een ‘levensboek’ vormen. In het ene boek worden de namen van de dopelingen geschreven, in het andere boek de namen van de overledenen. Op de voorkant staat de letter ‘alpha’, op de achterkant de ‘omega’. De muurplaat draagt verder twee kaarsen. De linker kaars zal branden tijdens doopdiensten, de rechterkaars brandt wanneer in een dienst het overlijden van een gemeentelid wordt bekendgemaakt en tijdens de dienst van uitvaart.

 

De gedenkplaats staat links van de kansel. Aan de bovenzijde van de wandplaat staat de tekst n.a.v. Jesaja 49:16, Jouw naam staat in de palm van Mijn hand. Een bemoedigende tekst als er kinderen gedoopt worden en troostrijk als we aan de gestorvenen denken.

Gedenkplek (6)

n en Reitsma te Nunspeet. Meer informatie over het orgel

Veiligheids- en ontruimingsplan

Veiligheidsplan